razvojni_logo_cb_s

Kreće najpopularnija mjera za turizam – imate jako malo vremena stvorite uvjete na OPG-u da bi bili prihvatljivi za natječaj

Konačno kreću dugo najavljivani natječaji za turizam kroz intervenciju 73.14, ali imate još jako malo vremena za pripremu svog OPG-a za natječaj pošto se registracija dopunske djelatnosti i sve pripremne aktivnosti moraju obaviti prije objave e-savjetovanja za predmetne natječaje.

Uvjeti na novim natječajima su bolji nego ikada. Istina, za one koji imaju OPG i upisani su u registar poreznih obveznika.

Kroz predmetnu novu mjeru (Intervenciju 73.14) za ruralni turizam i druge dopunske usluge na poljoprivrednom gospodarstvu moguće je ishoditi do 80% ulaganja bespovratno (za male poljoprivrednike) i to u iznosu do 200.000 eura. Za mlade poljoprivrednike predmetni postotak iznosi 70% a ostale nositelje poljoprivrednih gospodarstava 50%.

Dakle, da bi se prijavili na novu Intervenciju 73.14 potrebno je da OPG /poljoprivredno gospodarstvo ima već registriranu dopunsku djelatnost za koju traži bespovratna sredstva (npr. ruralni turizam). Isto tako OPG bi trebao biti minimalno godinu dana registriran u registru poreznih obveznika za bilo koju djelatnost.

Da bi registrirali dopunsku djelatnost za ruralni turizam potrebno je kategorizirati vaš postojeći objekt te tada otići do Agencije za plaćanja da vam registrira predmetnu dopunsku djelatnost na OPG-u.