razvojni_logo_cb_s

ŠTA JE BRZA MODA I ZAŠTO JE ŠTETNA

U današnjem svijetu, gdje se modni trendovi mijenjaju munjevitom brzinom, koncept brze mode je postao sveprisutan. Brza moda se odnosi na jeftinu, masovno proizvedenu odjeću koja se brzo proizvodi i prodaje po niskim cjenama. Iako je možda privlačna na prvi pogled, brza moda dolazi sa skrivenim troškovima koji se ogledaju u štetnosti po ljude i okolinu.

Jedan od glavnih problema brze mode je da podstiče prekomjernu potrošnju. Koncept “jednokratne mode” znači da je odjeća namjenjena samo za kratkotrajno nošenje prije nego što postane zastarjela ili se pokvari. To dovodi do beskrajnog ciklusa kupovine i odbacivanja odjeće, što ima ozbiljne posljedice po životnu sredinu. Proces proizvodnje brze mode troši ogromne količine vode, energije i sirovina, a zatim rezultira zagađenjem vazduha i otpadom. Osim toga, brza moda često koristi jeftinu radnu snagu u zemljama u razvoju, što dovodi do loših uslova rada i izrabljivanja radnika.

Još jedan problem brze mode je njen negativan uticaj na ljudsko zdravlje. Kako bi se smanjili troškovi proizvodnje, brzi modni brendovi često koriste jeftine materijale i hemikalije koje mogu biti štetne po kožu i disajne puteve ljudi. Mnogi od ovih proizvoda sadrže otrovne supstance poput azo boja, ftalata i formaldehida, koje mogu izazvati alergijske reakcije, iritacije kože i čak ozbiljnije zdravstvene probleme.

Pored toga, brza moda podstiče kulturu neodgovornosti i rasipništva. Kada odjeća postane jeftina i dostupna svima, ljudi često gube poštovanje prema odjevnim predmetima i ne brinu o njihovom održavanju ili popravkama. Umesto toga, oni jednostavno bace odjevni predmet i kupe novi. Ova kultura “koristi i odbaci” dovodi do ogromne količine otpada, koji se uglavnom završava na deponijama ili se spaljuje, čime se dodatno zagađuje okolina.