razvojni_logo_cb_s

Ovo su kombinacije hrane i lijekova koje morate izbjegavati

Ne savjetuje se da uzimate lijekove na prazan želudac često nam se kaže da pojedemo zalogaj prije nego popijemo bilo koju tabletu. Međutim, ono što jedemo ima veliki uticaj na to kako naša tijela obrađuju lijekove, a neke namirnice mogu da poboljšaju efikasnost lijeka, dok je druge mogu smanjiti.

Neke kombinacije lijekova i hrane mogu čak dovesti do krvnih ugrušaka ili oštećenja jetre. Važno je pročitati uputstvo i lijeku prije nego što počnete da uzimate novi lijek.Ovih pet namirnica nikada ne smijete da miješate s određenim lijekovima kako biste izbjegli neprijatne komplikacije.

Mliječni proizvodi i antibiotici

Mliječni proizvodi poput mlijeka, sira i jogurta mogu ometati apsorpciju antibiotika tetraciklina i kinolona. Kalcijum se vezuje za antibiotik u digestivnom traktu, smanjujući njegovu apsorpciju i efikasnost.Da biste to izbjegli, bolje je uzimati antibiotike nekoliko sati prije ili nakon što jedete mliječne proizvode. Takođe, trebali biste biti oprezni kada jedete zrele i stare sireve i meso kada uzimate neke lijekove za depresiju.Odležana i dimljena hrana uključujući Camembert, Gaudu sadrži aminokiselinu zvanu tiramin. Lijekovi inhibitori monoaminooksidaze, propisani za stanja kao što su depresija i hemoterapija, smanjuju sposobnost tijela da preradi tiramin.

Lisnato povrće i razrjeđivači krvi

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi poput varfarina, dobro je obratiti pažnju na to koliko lisnatog povrća jedete.Namirnice poput spanaća, kelja i brokule, koje se preporučuju zbog svojih zdravstvenih prednosti bogate su vitaminom K, koji igra ulogu u zgrušavanju krvi.Kelj, zajedno s drugim lisnatim zelenim povrćem poput špinata može poništiti efekte lijekova za razrjeđivanje krvi kao što je varfarin, povećavajući zgrušavanje krvi.

Piće i lijekovi protiv bolova

Neki lijekovi protiv bolova, antidepresivi i lijekovi protiv dijabetesa takođe mogu izazvati niz komplikacija kada stupe u interakciju s alkoholom.Ove interakcije mogu dovesti do vrtoglavice, pospanosti, oštećenja jetre i drugih ozbiljnih komplikacija. ‘Alcohol Change UK’ upozorava da nikada ne smijete miješati alkohol sa: antibioticima metronidazol i tinidazol ili antidepresivima inhibitorima monoaminooksidaze (MAOI).Isto tako, treba izbjegavati alkohol ako uzimate lijekove protiv bolova koji se izdaju samo na recept, kao što su tramadol, gabapentin i kodein i drugi lijekovi slični morfiju.Konzumiranje alkohola uz ove lijekove može biti opasno, što može dovesti do teške pospanosti i drugih nuspojava, kao što je mučnina.

Kava i antipsihotici

Antipsihotični lijekovi mogu pomoći u liječenju ljudi sa shizofrenijom, bipolarnim poremećajem i velikim depresivnim poremećajem. Međutim, uzimanje tableta s kofeinom u obliku čaja ili kave može učiniti da vaše tijelo apsorbira manje ovih lijekova nego ako ih uzimate s vodom.U međuvremenu, istraživanje je pokazalo da kofein može povećati nuspojave nekih antipsihotika i lijekova za ADHD, što dovodi do povećanog broja otkucaja srca i krvnog pritiska.

Grejpfrut i statini

Statini su lijekovi koji snižavaju nivo holesterola lipoproteina niske gustine takođe poznatog kao “loš holesterol” u vašoj krvi. Oni uključuju lijekove kao što su Lipitor, Lescol, Lipostat, Crestor i Zocor.Nuspojave statina mogu uključivati bolove u mišićima. Ako uzimate neku drugu vrstu statina, ograničite unos soka od grejpfruta na vrlo male količine ili ga potpuno izbjegavajte.