razvojni_logo_cb_s

Upozorenje liječnika: Posljedice miješanja antibiotika i alkohola

Miješanje umjerenih količina alkohola sa antibioticima obično neće smanjiti efikasnost antibiotika, ali može izazvati neželjene efekte i spriječiti prirodnu sposobnost tijela da se regeneriše.

Liječnici upozoravaju na ozbiljne posljedice koje mogu nastati od ove kombinacije. Na primjer, konzumiranje alkohola dok se tijelo bori protiv infekcije može dovesti do dehidracije, stomačnih tegoba, poremetiti vaš normalan san i smanjiti vaš imunološki odgovor.

Kada se pomiješaju alkohol i antibiotici, mogu se javiti neželjeni efekti, kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku, crvenilo i oštećenje jetre. Alkohol takođe može da smanji efikasnost antibiotika ili čak da poveća njihovu toksičnost, zbog čega alkohol i antibiotici zajedno nikako nisu dobra kombinacija.

Zbog toga nemojte piti alkohol dok koristite terapiju, a zatim ni najmanje 72 sata nakon prestanka uzimanja lijeka, upozoravaju liječnici.

U opasnosti ste i od neželjenih efekata kao što su crvenilo, glavobolja, mučnina i povraćanje, kao i ubrzan rad srca. Često ova kombinacija dovodi do pospanosti, sedacije, vrtoglavice i konfuzije.

Kada se alkohol kombinuje sa antibioticima, koji takođe djeluju depresivno na centralni nervni sistem, može doći do aditivnih efekata.

Ovi efekti mogu biti ozbiljni tokom vožnje ili rada sa mašinama, kod starijih osoba i kod pacijenata koji možda uzimaju druge ljekove za depresiju kao što su opioidni ljekovi protiv bolova, mišićni relaksanti, antidepresivi, ljekovi protiv anksioznosti ili epileptičnih napada, između ostalog.

Problemi sa stomakom, kao što su mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku, takođe mogu biti uobičajeni tokom korištenja antibiotika. Alkohol može pogoršati ove neželjene efekte.

Poznato je da prekomjerna konzumacija alkohola uzrokuje oštećenje jetre kao što je ciroza. Uzimanje antibiotika, koji također može oštetiti jetru, može pogoršati ove vrste problema.

Odmah pozovite svog doktora ako imate simptome oštećenja jetre kao što su: groznica, bol u zglobovima ili otok, neobično krvarenje ili modrice, osip na koži, svrab, gubitak apetita, umor, mučninu ili povraćanje, bol u stomaku, taman urin, blijedu stolicu ili žutilo kože odnosno očiju. Ovo mogu biti znaci oštećenja jetre.