razvojni_logo_cb_s

Graditi običnu ili montažnu kuću? Dilema koja muči mnoge

Sve veću ponudu montažnih kuća prati i porast interesa javnosti, te su montažne kuće postale temom mnogih diskusija

Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živjeti u obiteljskoj kući “skrojenoj” prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Razlog tomu je što izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju.

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora

Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima oko 10% veću netto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod brutto površine od 100 m2, odabirom montažne kuće dobivate cijelu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika.

Također, montažna kuća je osjetno lakša od klasične, pa je temeljenje jednostavnije i jeftinije.

Vrijeme gradnje zidane kuće obično se procjenjuju na jednu do dvije godine, no često se rokovi otegnu u nedogled.

Montažna kuća se izvodi “suhim postupkom”, te je useljiva za dva mjeseca, pri čemu je investitor pravno osiguran Ugovorom o gradnji, u kojem su precizirani svi radovi i rokovi izvedbe, kao i ugovorene cijene koje garantira izvođač.

Gradnja “na crno”, uz pomoć rodbine ili upotrebu najjeftinijih materijala ne može se kvalitetom i brzinom izvedbe usporediti sa standardima koje garantiraju montažne kuće.

Montažne kuće – pravi izbor za vas?

Niskoenergetska montažna kuća, izvedena po principu “ključ u ruke” prosječno stoji oko 600 eura/m2. Prosječna cijena zidane kuće uobičajenih karakteristika je oko duplo više, ukoliko se njena izvedba povjeri nekoj od specijaliziranih građevinskih tvrtki.

Naravno, vrijednost montažne kuće s vremenom opada, ali to je slučaj i kod klasične gradnje. O kolikom se postotku radi, ovisi o istim parametrima kao i kod klasične gradnje: kvaliteti objekta, pravilnom održavanju, lokaciji, dizajnu itd.

Montažne kuće imaju rok trajnosti, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano. Naime, rok trajnosti kod montažnih kuća obično je oko 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati.

Klasična gradnja možda može izdržati stoljeća, ali po kojoj cijeni? Kuća stara 150 godina se može adaptirati, ali je često ekonomski i tehnički mnogo povoljnije srušiti staru i sagraditi novu kuću.

Montažne kuće se smatraju idealnim izborom za ljude koji grade svoj vlastiti dom, dok veći investitori prednost daju klasičnoj gradnji. Ipak, nedavni primjer iz Zaprešića opovrgava ovu predrasudu. Naime, kompletno naselje od nekoliko desetaka montažnih obiteljskih kuća rasprodano je već na početku izgradnje, a godinu dana po useljenju svega ih je nekoliko preprodano, pri čemu su prodavatelji uspjeli solidno i zaraditi. Ubrzo počinje izgradnja na sličnoj lokaciji i po istom principu, ali uz 20% višu cijenu.