razvojni_logo_cb_s

Šta je slugging?

Slugging zapravo nije nista novo ,samo dosad nije pronađen neku adekvatan naziv. Ovo su koristile naše bake i prabake. U pitanju je vazelin, a koristi se za suhu i jako suhu kožu, ispucalu kožu, ekcem i slično.. 

Znači pojam slugging možemo smatrati njegu lica hidratantnom kremom protiv starenja, odnosno kremom koja stvara barijeru na koži i usporava dehidraciju. Ovakva njega podrazumeva mazanje lica vazelinskim proizvodim( najčešće običan vazelin), kako bi koža “uhvatila” vlagu. Za suhu izrazito suhu kožu, ekcem, psorijaze, nakon tretmana mikroiglicama ili kemijskog  pilinga vazelin je zaista učinkovit. Tanak sloj vazelina može biti sjajan način za liječenje svih spomenutih problema sa kožom. Jedino nije prikladno za masnu kožu odnosno kožu sklonu aknama. Iako vazelin nije komedogen, on zatvara pore, pa se koža teže rješava mrtvih stanica i prljavštine, što potiče prekomjerni rast bakterija i izbijanje akni.

Nije loše konzultirati se sa kozmetičarima i dermatolozima, kako biste izabrali vrstu njege koja vama odgovara. Kratkoročno, slugging bi mogao doprinijeti tome da vam koža bude glatka i mekana, ali uvijek je važno voditi računa i o dugotrajnim efektima njege.                                                           

Drugi stručnjaci predlažu da umjesto vazelina svoju kožu zaštitite visoko hidratantnom kremom koja sadrži ceramide i hijaluronsku kiselinu. Neka super hidratantna maska za lice ili hidratantni balzam, jer ideja je zadržati vlagu preko noći.