razvojni_logo_cb_s

Kako prestanak pušenja utiče na smanjenje rizika od raka

Prestanak pušenja smanjuje rizik od raka u bilo kojem uzrastu, pokazali su rezultati najnovije studije južnokorejskih naučnika. Istraživanja su pokazala da se šanse za razvoj raka smanjuju za 50 posto najmanje 15 godina nakon prestanka pušenja, objavio je “Gardijan”.

Studija je također pokazala da rizik od raka pluća opada još više, posebno kod onih koji su prestali da puše prije srednjih godina.

Istraživači su analizirali medicinske podatke gotovo tri miliona građana Južne Koreje koji su imali zdravstvene preglede od 2002. godine i nadalje i zabilježili slučajeve raka, uključujući tumore pluća, jetre, želuca do 2019. godine.

Tokom studije, kod gotovo 200.000 osoba dijagnostifikovan je rak.

Istraživanje je sproveo Nacionalni centar za rak koji se nalazi u blizini Seula.

Nakon prosječnog praćenja od 13 godina i pet mjeseci, rizik od raka pluća kod onih koji su prestali da puše pao je za 42 odsto, sa manjim padom od 27 posto za karcinom jetre i 14 odsto za karcinom želuca u poređenju sa onima koji su nastavili da puše.

Prema studiji, kod pušača koji su prestali da puše prije 50. godine rizik od raka pluća je pao za 57 odsto tokom perioda praćenja u poređenju sa onima koji su nastavili da puše.

Oni koji su prestali sa 50 ili više godina imali su za 40 odsto smanjenje rizika od raka pluća tokom tog vremena.