razvojni_logo_cb_s

Svjetski dan pizze 09.02.

Capricosa, vegetariana i druge pizze koje se prave sa raznim sastojcima odavno su osvojile svijet. Nastala je u 19.vijeku, a neko vrijeme prije toga ljudi širom svijeta posluživali su poslato pečeno tijelo prekriveno raznim namirnicama. 1889.godine nastao je recept pizze i takav ostao do danas, mozzarella, umak od paradajza i bosiljak.

Iako je prosječna energetska vrijednost dva velika komada 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem iste jednom sedmično smanjuje rizik od raka zahvaljujući umaku od paradajza koji sadrži likopen, a sir sadrži kalcij i kalij. 

Svake godine u svijetu proda se pet milijardi pizze. Neke zemlje kao Japan dodaju lignje i majonezu u pizzu, a na Havajima stavljaju ananas. Ili kivi. Pizza Hut i američki youtuber Eric Decker udružili su snage kako bi napravili najveću pizzu na svijetu od 1.299 m2. Predstavnik Ginisove knjige rekao je da je to najveća pizza ikad napravljena. Talijani su donijeli zakon kojim se štiti njihova pizza sa mocarelom i paradajzom. Pokazalo se da se najviše povreda događaj na današnji dan,neko se posječe dok reže pizzu, netko padne radeći dostavu. Iako je pizza jeftina, u jednom restoranu u Njujorku Nino’s Bellissima košta 1000 dolara. Uživajte danas u omiljenom jelu u restoranu, kući,  na pauzi ili jednostavno šetajući u parku.