razvojni_logo_cb_s

Petar Pećanac iz Drvara osvojio Mount Everest

Bosanskohercegovački alpinist prvi je ostvario uspon na vrh Mount Everesta visok 8.848 metara najviši vrh na planeti.

Rođen je u Drvaru, 29.siječnja 1978.  Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu. U Banja Luci je radio kao fotograf,  kasnije je radio na velikim turističkim brodovima, a zarađeni novac je iskoristio za putovanja i alpinizam. Sada živi u Drvaru, sa suprugom brazilsko portugalskog porijekla na obiteljskom imanju u Zaglavici, općina Drvar. Ima fotografsku radnju u Drvaru.  

On smatra da je život na selu pravi način da se uživa u životu.                          Penjačko alpinističku karijeru započeo je u Sportsko penjačkom klubu Xtreme, veće uspone ostvario je u Planinarsko alpinisticko orijentacionom klubu iz Banja Luke, na ekspediciji na Alpe. 2006 bio je sudionik ekspedicije na Himalaje ,na Cho Oyu,visok 8.201 m, koji je bio priprema za uspon na Mont Everest.                         

 Na Mount Everest išao je sa desetočlanom ekspedicijom  2007.godine u organizaciji kluba Extreme Summit Team iz Beograda.  U toku uspona dogodio se razorni zemljotres gdje je je više osoba  poginulo, na visini od 3.700 m. Završni uspon trajao je 4 dana. Na vrh je stiglo sedam penjaca , zadržali su se sat i po, iako se u zoni smrti preporučuje 15 minuta. Uspon su ostvarili 20.maja 2007. Iako je uspon na Mont Everest postao komercijala Pećanac je izjavio: Nije sve u novcu. Meni je bio san,a san nema cijenu.