razvojni_logo_cb_s

Dilema koja je čak bila i na sudu: Da li je paradajz voće ili povrće?

Paradajz je jedna od onih pristupačnih, običnih biljaka kod kojih stvar nije do kraja jasna: da li je paradajz voće ili povrće?

Treba nam odgovor jednom zasvagda.

Ukoliko i vi niste načisto sa tim da li je paradajz voće ili povrće, našli smo objašnjenje. Možda će vam paradajz biti jasniji, a možda i ne.

Botanički gledano, paradajz je bobica.

Ima tanku koru, sočnu pulpu, mnogo sjemenki unutra. Evropljani paradajz smatraju voćem – ova riječ znači i bobičasto voće.

Paradajz se dakle tradicionalno svrstava u povrće, ali iz perspektive botaničara, paradajz je voće koje je definirano kao “jestivi dio sjemenašice koji služi za reprodukciju“.

Ipak, po svojoj namjeni, paradajz je povrće: uzgaja se kao i većina ostalog povrća, koristi se u kulinarstvu kao povrće i, za razliku od bobičastog voća, služi se za ručak, a ne za desert.

Stoga je tehnički ispravno paradajz smatrati bobicom, ali zahvaljujući praktičnoj primjeni, nazvati ovo voće povrćem takođe neće biti greška, piše “Helti fud nir mi”.

Dilema da li je paradajz voće ili povrće stigla na sud

U članku časopisa “Žurnal od d Amerikan Dietetik Asosijejšn” gdje se raspravljalo o ovoj dilemi u nastavku definicije se navodi kako ona ne uključuje samo paradajz, već i krastavce.

Vjerovali ili ne sve je započelo još u SAD gdje je upravo ova rasprava stigla pred najviši američki sud.

Naime, jedan uvoznik žalio se sudu tvrdeći da je paradajz voće te da ne treba platiti carinu, jer je u ono doba uvezeno voće bilo oslobođeno nameta. Slučaj se odužio, a sud je dobro provjerio sve botaničke i lingvističke posljedice odluke i zaključio: paradajz je povrće!

Odluka suda iz 1887. godine je glasila:

“Botanički gledano, paradajz je voće, ali u svakodnevnom govoru i upotrebi kod trgovaca ili kupaca, paradajz je kao i krastavac, povrće koje se uzgaja u baštama i koje se jede sirovo ili kuhano, i poput krumpira, salate ili šargarepe, obično se servira kao posebno jelo ili dio nekog jela, a ne kao voće, koje se obično servira za desert”.