razvojni_logo_cb_s

Najsiromašnija opština u Kantonu 10

Bosansko Grahovo, smješteno u predivnoj prirodi, na granici Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine. Danas ovdje i u okolnim mjestima ne živi puno povratnika. Ljudi su se vraćali, ali su ga opet  napustili trbuhom za kruhom i nekim boljim životom.

 Ovdje nema banke, doma zdravlja, apoteke…O nekim drugim stvarima da i ne govorimo. Iz Drvara dolazi doktor opće prakse i zubar jednom nedjeljno.

Po zadnjem popisu stanovništva Bosansko Grahovo je  najstarija općina je u BiH.

U prošloj godini rođeno je samo jedno dijete, a umrlo 29 osoba. Mještani kažu da se bolje živjelo prije desetak godina, bilo je više naroda i veći stočni fond. Djeca u srednju školu idu u Drvar i u Livno. Prošle godine u osnovnu školu upisalo se 4 đaka.  Ima par  pilana,par kafića i jedna trgovina. I zaista, kad se dođe u Grahovo čovjek ostane bez riječi i ima osjećaj tuge… Al vjerujem da su povratnici i pored teškog života  sretni na svom ognjištu. Uskoro ćemo posjetiti Bosansko Grahovo i malo snimiti okolinu. Zašto se u Grahovu ništa ne popravlja i ne gradi zaista je jedno veliko pitanje…Nastavlja se..