razvojni_logo_cb_s

Jozefina – cesta koja je promijenila tijek razvoja jednog dijela Like

Ime je dobila po Josipu II. (1780. – 1790.), inicijatoru ceste i sinu poznate austrijske carice Marije Terezije. Izgradnji ceste prethodila je zapovijed zapovjedništva Vojne krajine 1762. godine da se održi sastanak knezova i starješina oko dogovora o gradnji ceste Karlovac – Senj preko Kapele. Cesta je izgrađena trasom starog karavanskog puta preko Velike Kapele.

Izgradnja Jozefine uveliko utječe na razvoj Brinja i oštarijsko-josipdolskog prostora, a posebice Senja – s Karlobagom najpovoljnije smještene luke na izlazu karavanskih puteva iz zaleđa. Izgradnjom ceste dolazi do proširenja senjske luke i povećanja njezinog prometa. Cesta se od Josipdola do Žute Lokve podudara s dijelom današnje autoceste A1 Zagreb – Split (Dalmatine) i turistički je atraktivna, osobito na visokim prijevojima Vrh Kapele (887 m) i Vratnik (698 m), s kojeg se pruža prekrasan pogled na Velebitski kanal i kvarnerske otoke.

Trasa Jozefine vodi iz Karlovca, preko Josipdola, Brinja i Vratnika, do Senja. Građena je između 1765. i 1779. godine, a njezina ukupna dužina je 113,8 km.