razvojni_logo_cb_s

Istraživanje pokazalo: Samo dva gazirana napitka nedjeljno štete ovom važnom organu

Rezultati trideset godina duge studije, koju su proveli kanadski naučnici, pokazali su da samo dvije limenke slatkih gaziranih napitaka tjedno mogu imati štetan učinak na zdravlje.

Istraživači Univerziteta Laval u Kvebeku proučavali su oko 100.000 zdravih odraslih osoba tokom 30 godina, kako bi otkrili štetu koju može nanijeti organizmu ispijanje zaslađenih gaziranih pića.

Učesnici studije su bili podijeljeni u dvije grupe. Polovina je više od dva puta nedjeljno pila gazirana pića zaslađena šećerom, dok su se ostali uzdržavali ili su se rijetko častili jednim.

Rezultati objavljeni u „The American Journal of Clinical Nutrition“, pokazali su da oni koji piju zaslađena pića više od dva puta nedjeljno imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, nezavisno od nivoa tjelesne aktivnosti. Drugim riječima, koliko god učesnici  bili tjelesno aktivni, sav su trud poništili ispijanjem samo dva slatka gazirana pića nedjeljno.

Rezultati trideset godina duge studije, koju su proveli kanadski naučnici, pokazali su da samo dvije limenke slatkih gaziranih napitaka tjedno mogu imati štetan učinak na zdravlje. Istraživači Univerziteta Laval u Kvebeku proučavali su oko 100.000 zdravih odraslih osoba tokom 30 godina, kako bi otkrili štetu koju može nanijeti organizmu ispijanje zaslađenih gaziranih pića.

Učesnici studije su bili podijeljeni u dvije grupe. Polovina je više od dva puta tjedno pila gazirana pića zaslađena šećerom, dok su se ostali uzdržavali ili su se rijetko častili jednim.

Istraživači su zaključili da vještački zaslađena pića nemaju isti negativan učinak, što sugerira da su sigurnija opcija.

“Zamjena pića zaslađenih šećerom dijetalnim pićima dobra je jer smanjuje količinu šećera koju unosimo u organizam. Ali najbolja opcija ostaje voda”, izjavio je profesor Žan Filip Druin Šartije, prenosi Naj žena.