razvojni_logo_cb_s

Šta je Feng Shui?

Feng šui je drevna kineska vještina koja prati i usklađuje tok energije kroz prostor( feng- vjetar, shui – voda). Cilj je pomoći protoku pozitivne energije kako bi se postigla dobra energetska ravnoteža za ljude koji žive u tom prostoru. Feng shui ne treba shvatiti kao ezoteričnu ili okultnu vještinu koja se bavi nadnaravnim silama i slično. Ova vještina počiva na spoznaji( koje su bile svjesne sve stare civilizacije) da čovjek nije odvojen od planeta, kuće ili drugih ljudi. 

U najranija vremena u Aziji, majstori umijeća uređenja prostora prvo su zapošljavali kako bi locirali najpogodnije mjesto za gradnju grobnice voljene osobe. Tokom vremena, ova klasična primjena feng shuija prerasla  je u promatranje živog svijeta te načina na koji energija djeluje na cjelokupno svakodnevno življenje. Dobar feng shui značio je prosperitet i dugovječnost- svjesno povezivanje vanjskog okolina i unutrašnjeg svijeta. 

Evo neki primjeri što se tiče biljaka. Suho cvijeće treba baciti, odnosno sve neprirodno iz kuće, znači plastično i suho cvijeće.  Takve stvari šire negativnu energiju, pa i sami postajete negativni. U vazi držite samo svježe cvijeće na sredini stola. Ono će upiti mirise i toksine. Svakodnevno mijenjajte vodu.  Recimo pravila za bolji i dulji život. Kosu treba često, blago i dugo češljati. Jelo uvijek treba uzimati u malim količinama I jesti polako. Oči će biti zdravije ako se često gleda u daljinu. I mnogi drugi savjeti, sto su i radile naše bake.