razvojni_logo_cb_s

Mušaluk: malo selo s puno uspješnih poljoprivrednika, Mate Štimac jedan je od njih

Dok su ovih dana mediji prepuni vijesti o iseljavanju ljudi iz Hrvatske i odlaska u svijet, mi u okolici Gospića bilježimo posve drugačiju priču. “Za moju obitelj uvijek je jedina opcija bila da ostanem ovdje i živim od poprivredne proizvodnje”, govori nam Mate Štimac iz ličkog sela Mušaluk.

Samo nekoliko kilometara od Gospića smjestilo se selo Mušaluk, koje je zasigurno jedno od najuređenijih ličkih sela i nadaleko poznato po jako puno uspješnih poljoprivrednih proizvođača. Mate Štimac sa svojom obitelji je jedan od njih.

Premda dugogodišnji zaposlenik Ministarstva pravosuđa u Gospiću, Mate je zasigurno jedan od najvećih zaljubljenika u poljoprivredu. Sa svojom suprugom Kerinom i dvojicom sinova iz godine u godinu širi poslovanje svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. “Od poljoprivrede se može lijepo živjeti, ali treba jako puno raditi i ovaj posao voliti. Moja obitelj se opredijelila za ovaj posao i nismo se pokajali“, govori nam Mate dok nas vodi po objektima svog gospodarstva i pokazuje sve ono sa čim se bavi.

I zaista, na ovom gospodarstvu se osjeti ljubav prema poljoprivredi. Nakon obilaska mnogih krajeva Hrvatske ovdje smo vidjeli što nismo nigdje na drugim mjestima. Matino dvorište je prepuno domaćih životinja. Zajedno se ovdje hrane ovce, mali praščići, kokoške, ali i pas čuvar koji dobro motri na životinje sa svog gospodarstva.“Jako često se dogodi da mali praščići posu ovcu”, govori nam Mate te pokazuje taj suživot životinja na gospodarstvu.

Dvorište je puno domaćih životinja o kojima brine i supruga Kerina

“Sjedite u auto da vam pokažem svoje imanje”, reče Mate, a već za nekoliko minuta poljskim putevima obilazili smo njive u Mušaluku koje se protežu od kuća pa sve do blizine Gospića. Iako se nalazimo u centru Like, ovo selo u mnogim segmantima podsjeća na dijelove Slavonije. Na 30 hektara zemljkoliko trenutno obrađuju Mate i Kerina Štimac, trenutno drže10 muznih krava, a sve mlijeko predaju jednoj ličkoj mljekari za koju imaju samo riječi hvale.

Dok je Mate na poslu, najveći dio poljoprivrednih poslova pada na suprugu Kerinu koja je jedna od rijetkih mladih žena koja je prihvatila život na selu i od aktivne poljoprivrede. “Nije mi teško. Volim ovaj posao i radujem se svakom novom uspjehu i napretku“, govori nam Kerina dok je pitamo kako se kao mlada žena snašla s ovolikim obujmom poljoprivredne proizvodnje koja zasigurno zahtijeva mnoga odricanja.

Na drugom kraju dvorišta u punom jeku je utovar i izvoz stajskog gnojiva.“Samo vi sjedite, ja ću još jednu prikolicu odvesti prema svjetlima”, govori nam Mate te rukom pokazuje njivu koja se već uveliko priprema za jesensku sjetvu žitarica, koje sije na velikim površinama, a gotovo sav urod čuva za svoju stoku.

Mate Štimac je od Ministarstva poljoprivrede dobio sredstva i za kupnju 3 steone junice koje su povećali njegov Opg i ukupnu proizvodnju na ličkim vrletima.

S kupovinom novih, Mate ukupno ima 13 mliječnih krava, ali ambicija ove obitelji se ni na tom ne zaustavlja već planiraju dodatno proširivati svoje gospodarstvo.

Priča obitelji Štimac je jedna od pozitivnih priča iz Like. Raduje informacija da je država prepoznala jedno kvalitetno gospodarstvo te da pomaže s kupnjom dodatnih mliječnih junica. Da je više ovakvih priča, Lika zasigurno ne bi ostajala pusta, a prijevoznici za Njemačku bi imali puno manje posla.