razvojni_logo_cb_s

Jedini safari park u Hrvatskoj nalazi se na Brijunima! Zašto se nešto slično ne može napraviti u Lici ili Dalmaciji?

Jedini safari park u Hrvatskoj nalazi se na Brijunima. Na sjevernom rubu Velikog Brijuna u ograđenom prostoru veličine 9 hektara, 1978 godine je formiran safari park kojeg nastanjuju egzotični biljojedi: indijski slon Lanka, ljama-južnoameričke deve za koje indijanska legenda kaže da su pripitomljene u najranije doba ljudskog postojanja, zebre, indijske svete krave te nojevi.

Lame su južnoamaeričke deve, a od pravih deva se razlikuju manjim tijelom i većom glavom. Lame nemaju grbu dok im je dlaka vunasta.Žive na visoravnima velikih kordiljera do visine od 4500 metara.

Stepska i Planinska zebra, dobijene su na poklon iz Gvineje 1960 i 1961 godine od Seku Turea. Planinska zebra više liči magarcu, a ne konju, a žive u gorskim dijelovima južne i istočne Afrike.

Zebu ili sveto Indijsko govedo pamtimo kao poklon iz Indije od Nehrua 1959 godine. To malo sveto govedo u stvari je patuljasta vrsta svetih indijskih krava.

Brijunski indijski slon poklon je koji je 1974 godine stigao iz Indije. Visok je do 3 metra, a težak i do 5 tona. Žive u prašumama Indije, na Šri Lanki, Borneu i Sumatri. I kao što smo na početku teksta naveli, ovo je jedini safari park koji na godišnjoj razini dovodi na desetine tisuća turista i od kojeg direktno ili indirektno žive mnogobrojne obitelji, pa se postavlja pitanje zašto se nešto slično ne osmisli u polupustim selima Like ili Dalmacije, a rezultat bi bi bio vraćanje života na to područje.