razvojni_logo_cb_s

Važnost jutarnjih navika

Svi smo čuli za izreku “po jutru se dan poznaje”, a usvajanje zdravih jutarnjih navika pozitivno utječe naš organizam. Isto tako, pomoći će da lakše prebrodimo dan koji je pred nama. Sve ovisi upravo o našoj organizaciji, a ako dan započnemo odgađanjem alarma, stres je neizbježan.

Dovedemo li našu jutarnju rutinu do više razine, usvojivši neke od zdravih navika, veća produktivnost je zagarantirana. Dan ćemo započeti organiziraniji, a dnevne zadatke obavljat ćemo s puno više samopouzdanja. Također, kvalitetna jutarnja rutina pomoći će da bolje upravljamo vlastitim vremenom, a doprinijeti će i boljem imentalnom zdravlju.

Živjeti zdravo ne ovisi uvijek o pravilnoj prehrani i tjelovježbi. Zdrave navike puno su važnije od regulacije tjelesne težine, jer doprinose boljem psihičkom i fizičkom stanju.

Problem proizlazi iz toga da velik broj ljudi navike shvaća kao nešto loše, često čujemo kako se za nekoga kaže da je postao rob vlastitih navika, no navike nužno nemaju negativnu konotaciju. One nam zapravo pojednostavljuju i olakšavaju dnevne obaveze, a onog trenutka kada ih usvojimo, odvijati će se automatizmom. Također, one pomažu u ostvarenju zadanih ciljeva i važan su mehanizam ako želimo postići dugoročne ciljeve.

Kada se osvrnemo na pozitivne i negativne navike, shvaćamo kako su one usko povezane, a odbacivanjem starih navika, stvoriti ćemo mjesta za nove. Ako je razlog za usvajanje pojedinih navika vanjski utjecaj, kao što je pritisak društva, teže ćemo ih usvojiti jer one tada nisu u skladu s našim uvjerenjima i vrijednostima. Razlog ovakvog ponašanja je taj da su dugogodišnje navike ukorijenjene u našem mentalnom sklopu, ali možemo ih mijenjati.

Pozitivna strana priče je ta da smo gotovo uvijek spremni na promjenu ukoliko smo dovoljno motivirani. Stoga je važno pronaći unutarnju motivaciju, preispitati vlastite mane i vrline, jer ćemo na taj način osigurati više prostora za usvajanje zdravih navika.

U nastavku donosimo nekoliko smjernica kako promijeniti vlastite navike:

  • Dajte si vremena da upoznate sebe
  • Postavite realan cilj i korak po korak krenite prema njemu
  • Budite optimistični i konzistentni u svojoj odluci za promjenom
  • Vjerujte u sebe i budite sami sebi podrška
  • Dajte si vremena da isprobate nove stvari i shvatite što vam odgovara