razvojni_logo_cb_s

Poučni filmovi o svijetu poduzetništva

U kriznim situacijama, dobro poznatim poduzetnicima, potrebno je pronaći motivaciju i prihvatiti prepreke kao prilike.

Razvijena kinematografija, na sreću onih koje ta tematika zanima, bila je vrlo plodonosna u mnogobrojnim ekranizacijama realističnih problema i kriznih situacija sa kojima se poduzetnici često susreću. Obrađene su teme iz gotovo svih vrsta djelatnosti. Od IT, bankarstva, tržišta nekretnina pa sve do ilegalnih aktivnosti. Iako iskustveni doživljaj ne može biti niti približno poučan kao događaj u stvarnom životu, svejedno vam u nekoj mjeri može približiti takve mogućnosti, te vas osvijestiti o njima i potaknuti da razmislite kako biste vi postupili u takvim situacijama.

Također, ovi filmovi mogu vam pružiti vrijednu lekciju i uvid u situaciju koja vam može pomoći u poduzetničkom putovanju.

Pojedini filmovi pokazuju vam kako jednostavnu idjeu pretvoriti u poslovni uspjeh, dok vam drugi mogu pokazati važnost činjenice da uvijek treba biti ustrajan u svojoj odluci i truditi se raditi ono što voliš. Osim navedenog, iz nekih od filmovi možemo izvući pouku o opasnosti pohlepe i savjet kako uvijek treba biti prizemljen i etičan.

Ovo je popis filmova koje bi trebao pogledati svaki poduzetnik i svi oni koje ta tematika zanima:

1. “The prsuit of happiness” (2006)

Ovaj film temelji se na istinitoj priči, dočarava težak život prodavača koji se uspijeva izdići iz iz pozicije beskućnika i siromašnog života te postaje uspješan dioničar.

2. “Steve Jobs” (2015)

Ova biografska drama prati život i karijeru suosnivača Applea Steve-a Jobs-a, od njegovih mladenačkih dana kada je napustio fakultet do uspjeha koji je postigao u budućnosti, postavši jedan od najuspješnijih poduzetnika u povijesti.

3. “Wall Streat” (1987)

Ovaj klasik istražuje svijet korporativnih financija i surov svijet korporativne Amerike. Film nosi svojevrsnu poruku koja upozorava na opasnosti pohlepe i važnosti etike u poslovanju.

4. “Glengary Glen Ross”(1992)

Radnja ovog filma odvija se u svijetu nekretnina, prati grupu trgovaca nekretninama te njihovo natjecanje u tome tko će biti najuspješniji i prodati najviše nekretnina. Ovaj film daje nam odličan uvid kako ostati fokusiran i motiviran u vrlo stresnom okruženju.

5. “The Wolf of Wall Streat”(2013)

Baziran na istinitoj priči o osobi imena Jordan Belfort. Film priča priču o bezosjećajnom brokeru koji se penje na vrh financijskog svijeta, prije nego što ga na dno sruše njegova vlastita pohlepa i razuzdan način života. Također, ukazuje nam na važnost skormnosti i prizemljenosti.

6. “The Social Nettwork” (2010)

Ovaj film približava priču o tome kako je nastao Facebook i legalnim bitkama koje su uslijedile nakon osnivanja. Ovo je odličan primjer kako jednostavna ideja može postati veliki poslovni uspjeh, koji pokazuje važnost fokusiranosti i odlučnosti u bremenitim vremenima.