razvojni_logo_cb_s

Postprazična depresija: kako se izboriti sa ovim stanjem

Postprazična depresija, stres ili depresija je pojava koja dijeli iste karakteristike kao i anksioznost ili poremećaj raspoloženja. Razlika je u tome da postprazična depresija traje kraće. Iako je u pitanju relativno novi pojam, stručnjaci smatraju da ovu vrstu depresije uzrokuje povlačenje hormona stresa, nakon nekog velikog događaja. Povlačenje hormona stresa ima ogroman uticaj na naše biološko i psihološko stanje.

Zbog čega se javlja postprazična depresija?

Veliko uzbuđenje oko praznika, kupovina poklona, juranjava, organizacija, okupljane sa porodicom i prijateljima, završavanje poslovnih zadataka pred praznike, sve ovo može biti emotivno iscrpljujuće. Kada se sve ovo stiša i vrati na staro, možemo osjećati postprazičnu depresiju.

Koliko vremenski traje postprazična depresija?

Period trajanja je individualan, ali ako se simptomi poput razdražljivosti, tuge prolongiraju na nekoliko mjeseci, vrijeme da se posjeti stručnjak.

Na koji način prebroditi postprazičnu depresiju?

Najbolji način je da se vodi računa o sebi, spavati dovoljno, zdravo se hraniti, vježbati i smanjiti unos šećera i alkohola. Ne izbjegavati druženje jer socijalne interakcije su ključne za naše dobro stanje. Važno je izdvojiti vrijeme za sebe i raditi stvare u kojima uživamo.