razvojni_logo_cb_s

Običaji, meni i zdravica za pravoslavni Božić

Poslije četrdesetodnevnog posta božićni doručak se započinje mrsnom hranom. Jela kojima se mrsi na božićno jutro razlikuju se od jednog do drugog mjesta.

Večera na Badnji dan

Uoči praznika večera mora da bude posna, ali trpeza bi trebalo da bude bogata i da prođe u miru i tišini. Na sto se postavljaju božićna svijeća i činijica u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Badnjedanska večera jedna je od najvažnijih večera, jedan dio svakog jela ostavlja se za pokojnike.

Svaki dio ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku.

Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista. Riba, kao i hljeb, simbolišu Gospoda Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, riba je IHTIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista. So simbolizuje silu božansku, vino simbolizuje krv Spasiteljevu, dok med predstavlja sladost vječnog života.

Božićni jelovnik

Slavska trpeza za pravoslavni Božić je bogata, originalna, domaća i najbolja. Pored raznoraznih mrsnih đakonija na trpezi se obavezno mora naći i česnica. Prema narodnom vjerovanju, božićna trpeza mora da obiluje raznovrsnim jelima za koje je zadužena domaćica kuće. U rano jutro ona sprema česnicu u koju stavlja novčić i božićni kolač.

Božićni ručak počinje kad domaćin svim ukućanima čestita praznik, kao i oni njemu. Ručak počinje tako što se domaćin prekrsti, zapali božićnu svijeću i prereže božićni kolač. Onda uzima česnicu, podigne je uvis, okrene je u krug tri puta, prelomi preko sredine i svakom za stolom odlomi po jedno parče. Onaj ko dobije dio česnice u kojoj je novčić po narodnom vjerovanju biće srećan cijele godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sjedaju za trpezu.

Pečeno prase ili božićna pečenica najčešće je jelo na trpezi. Od nje se na Božić ne jede glava i plećka, već se one čuvaju za Novu godinu.

Šake od tijesta za dječake i pletenice za devojčice se nalaze na trpezama onih koji njeguju staru srpsku tradiciju. Njih domaćice brižljivo pripremaju na Badnji dan, a da porodica bude složna i jedinstvena, u pripremi pomažu i djeca.

Pored svega ovoga, za proslavu rođenja Hristovog serviraju se sarma, supa kao i raznorazne salate od kojih je najzastupljenija ruska. A između ostalog, tu su i nezaobilazne poslastice poput kolača, torti, rolati i kiflice u različitim kombinacijama, a sve ti uz čašicu crnog vina ili domaće rakije.

Postavljanje stola za Božić zahtijeva poseban tretman, kako zbog svečane atmosfere, tako i zbog svih običajnih detalja, uobičajene božićne hrane i načina na koji se ona iznosi na sto. Zbog toga treba uložiti malo više truda u postavljanje stola na ovaj svečani dan.

Neizostavni običajni detalji su žito, svijeća i vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame. Na stolu obavezno treba da se nađe i svijeća postavljena u žitu koja će se paliti sva tri dana Božića pred objedovanje.

Božićna česnica

Pripremu ovog kruha mogu da prate razna pravila i rituali. Za jedan od načina na koji se česnica priprema potrebni su vam: paketić kvasca, 3 jajeta ,1/2 litra mlijeka, so i oko kilogram brašna. Kvasac se izdrobi u malo mlijeka, doda kašičica šećera i soli, i ostavi da zapjeni.

Priprema: Od svih sastojaka zamijesi se glatko tijesto. Kada tijesto naraste, onda počinje oblikovanje česnice. Ona treba da ima oblik lepinje i da bude mnogo tanja od slavskog kolača. Tijesto se podijeli na tri dijela – dva ista i jedan manji. Jedan veći dio podijelite na tri dijela i od njih razvaljate valjke, a potom upletete pletenicu. Pletenicu istanjite oklagijom. Od manjeg dijela tijesta napravite još jednu pletenicu, pa nju isijecite na četiri dijela. Preostali dio tijesta razvijte u koru, zamotajte u rolat i isijecite na parčeta dva centimetra širine. Potom složite česnicu tako što ćete veliku pletenicu stavite u krug oko tepsije da joj polovina bude na dnu tepsije, a polovina oko ivica. Od isječene pletenice formirajte krst, a isječenim rolatima popunite sredinu. Dobro opran novčić sakrijte negdje u tijesto. Složenu česnicu ostavite da naraste, a poslije toga premažite je cijelu jednim umućenim jajetom i stavite da se peče na 200 stepeni. Poslije 30 minuta smanjite na 150 i ostavite još 15 minuta u pećnici.

Božićna sarma

 Potrebni su vam 1 kilogram junetine,  300 grama sušene domaće pancete  100 do 150 grama riže, 3 crvena luka srednje veličine,  5-6 češnja češnjaka,  2 kašičice koncentrata paradajza,   biber,  vegeta,  so i 1-2 glavice  kiselog kupusa. Za zapršku je potrebno malo svinjske masti  malo crvenog luka  2-3 kašičice brašna  1 kašičica začinske crvene paprike.

Priprema: Meso, pancetu, crveni luk i češnjak sameljite. U posudi mesu dodajte rižu, koncentrat i začine i sve dobro izmiješajte. Odvojite listove glavice kiselog kupusa i odstranite zadebljanja korijenja sa listova. Listove puniti smjesom mesa i zarolati. Preostali kupus tanko nasjecite ili naribajte. Na dno lonca služite kože pancete i naribani kupus. Sarme posložite u krug, a u sredinu se može dodati suvog mesa i na vrh opet dodajte naribani kupus. Nalijte vode da prekrije sarme i kuvajte oko dva časa. Nakon što su sarme napola kuvane (poslije jednog časa) napravite zapršku: u tavu stavite mast i nasječeni crveni luk. Kad luk porumeni dodajte brašno i papriku, promiješajte i zalijte  sarme. Kuvajte dok sarme ne budu gotove.

Pečenje

Bilo da je svinjsko ili jagnjeće, pečenje je prema narodnim običajima jedna vrsta žrtve koja se prinosi Bogu i vuče korijenje iz vremena vjerovanja prije hrišćanstva, a pominje se i u starozavjetnim knjigama. Možete da ga spremite na razne načine, a jedan od njih je da pripremite 900 grama svinjske lopatice u komadu, 3 režnja češnjaka, 20 grama  pancete,           6-7 suvih šljiva,          2 grančice ruzmarina, 1 kašičica mješavine začinskog bilja, 600 grama krompira,    svinjska mast i so.

Za početak češnjak i pancetu narežite na štapiće, a grančice ružmarina na nekoliko dijelova. Vrhom oštrog noža isijecite nekoliko rupa na mesu i napunite ih češnjakom i pancetom. Zatim suve šljive probušite, kroz njih provucite grančice ruzmarina i nabodite ih u meso. Tako pripremljeno meso premjestite u vatrostalnu posudu, prelijte ga vrućom svinjskom masti i ostavite da se peče u pećnici  zagrijanoj na 150 stupnjeva, jedan sat.. Za to vrijeme krumpir samo ogulite i isijecite na kriške. Pripremljeni krompir nauljite, začinite mješavinom začinskog bilja, posolite, promiješajte i premjestite u posudu s mesom. Sve zajedno vratite u rernu zagrijanu na 180 stepeni, na četrdesetak minuta. Jelo je gotovo i možete ga poslužiti.

Božićna zdravica

Kolač lomili, Boga molili

kolač prelivali vinom,

naš dom se punio mirom,

životom, zdravljem i željenim dobrom!

Daj Bože!

Bože daj!

Zdravi da ste, moja čeljadi draga!

Tri nas u životu pratila blaga:

zdravlje, sreća i sloboda.

Da prate i svako čeljade našega naroda;

u domu bogatog domaćina,

na bojnom polju div-junaka,

u njivi mirnog vola i radinog seljaka,

na putu čilog pješaka,

u školi dobrog đaka,

pored vode strpljivog ribara,

u vodenici i mlinara i pomeljara,

u gori raspevanog slavuja i hitrog lovca!

Bože daj svakome u njegovom radu

i u selu i u gradu.

Bože daj!