razvojni_logo_cb_s

Jovo Maksić: Od Bosanskog Grahova do velikih uloga

Jovo Maksić, poznatiji kao Žuti iz popularne serije Tajna vinove loze rođen je 28.02.1972 u Bosanskom Grahovu. Odrastao je u Kninu, gdje je živio do progona Srba iz Hrvatske, nakon čega odlazi u Beograd. Upisuje glumu u klasi profesora Predraga Bajčetića, gdje diplomira 1998. 

Snimio je razne filmove. Prvu ulogu 2004 u seriji Lift, film Guča, Spasite naše duše, Seljaci, Oktobar, Klip, Iscjeljenje, Urgentni centar, Otadžbina, Smrdljiva bajka, Dnevnik mašinovođe te Tajna vinove loze, Ubice mog oca i mnoge druge serije i filmove. Također, i u pozorištu ima značajne uloge.

Dobio je Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje za ulogu u predstavi Bunar.             

Jovo kaže da se kao glumac trudi da opravda svoj lik kakav god bio. Svaki dan se trudi da bude dobar čovjek. “Trudim se da razmišljam na taj način i vjerujem u dobro i da to prenesem svojoj djeci.” Njegovi počeci vezano za glumu su počeli tokom ljeta 1993 i 1994.godine. Spletom okolnosti postojao je teatar koji je narodu odvlačio pažnju od rata i svakodnevnih problema. Nakon par odgledanih predstava nešto se probudilo u njemu i poželio je da pokaže svoja osjećanja kroz umjetnost. Prošao je audicije u Kninu, Vukovaru ,Belom Manastiru. Ono što sam sve prošao u životu pomoglo mi je da se snađem i u glumačkim vodama, kaže Jovo.   U filmu Oluja imao je glavnu ulogu Ilije, a imao je značajno ostvarenje i u Dari iz Jasenovca. Pa, tko to može bolje od Grahovljaka.