razvojni_logo_cb_s

Prirodne maske za kosu

Njegovana i zdrava kosa uz prirodne maske

Maske od prirodnih sastojaka jedan su od važnijih tretmana ako želite lijepu i njegovanu kosu, osobito ako je ona oštećena radi čestog feniranja, stiliziranjima ili pretjeranog bojanja. Prirodni sastojci poput meda, jogurta, jaja ili prirodnih ulja, najbolji su saveznik naše kose, budući da ju dubinski hrane, hidratiziraju i potiču njezin rast bez štetnih kemikalija. Posebno u zimskim mjesecima kada je zrak suh te je kosi kao i koži potrebna dodatna njega. 

Naša kosa svakodnevno je izložena štetnim utjecajima pa se često čini kako je odlazak frizeru jedini izbor kako bismo spasili “stvar”, ali to ne mora biti tako! U  kućnoj radinosti u samo par  koraka i sastojaka možete napraviti pravi kraljevski  tretman sa svoju kosu i vlasište.

Izdvojili smo nekoliko odličnih i jednostavnih recepata, potpuno prirodnih maski  za nahranjenu, hidratiziranu i sjajnu kosu

Maska od banane, jogurta i meda za hidrataciju

Ova maska najbolji je saveznik u hidrataciji kose i vlasišta, budući da su banane prepune vitamina, ugljikohidrata i kalija koji zadržavaju vlagu u kosi. Jogurt s druge strane sadrži mliječne kiseline koje su odlične ukoliko želite oporaviti kosu od oštećenja i povratiti joj nestali sjaj, a med će doprinjeti u dodatnoj hidrataciji.

Za pripremu je dovoljno zdrobiti jednu bananu, dodati dvije žlice jogurta i jednu žlicu meda. Dobro promiješati dok se ne sjedite sastojci i nanijeti na vlažnu kosu. Nakon što nanesete sastojke, stavite na kosu foliju, vrećicu ili kapu sa plivanje, ovisno što vam je pri ruci i ostavite da djeluje oko pola sata te nakon toga operite kosu šamponom.

Maska od crnog čaja za sjaj

Čaj osim što okrijepljuje naš organizam, savršen je izbor za suhu i oštećenu kosu. Crni čaj beživotnoj i suhoj kosi vraća stari sjaj, osim toga, ukoliko imate frčkavu kosu, a kovrče su se lagano opustile zbog različitih tretiranja, crni čaj pomoći će vratiti živost vašim kovrčama.

Priprema je vrlo jednostavna, skuhajte malu količinu crnog čaja i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se pripremljeni čaj ohladio, nanesite ga na kosu, dobro natopite i ostavite da odstoji desetak minuta, zatim isprerite.

Maksa od maslinovog ulja za jaču i nahranjenu kosu

Za ovu masku preporučljivo je koristiti domaće maslinovo ulje. Inače, maslinovo ulje se već stoljećima koristi kao preparat za kosu, budući da ju hrani i jača. Odlično je za sve tipove kose, ali posebno za suhu kosu, a može se kombinirti i s drugim prirodnim sastojcima poput avokada, banane ili u kombinaciji s drugim prirodnim uljem.

Nanesite ga na toplu vlažnu kosu od korijena pa sve do vrhova, zamotajte u ručnik ili vrećicu i ostavite da djeluje oko 20min, zatim operite kosu šamponom.

Maska od meda i kokosovog ulja za oštećene vrhove

Ukoliko imate problema sa oštećenim vrhovima, ovo je najbolja maska za vas. Iako niti jedna maska ne može zamijeniti odlazak frizeru, ipak može pomoći i doprinjeti manjem lomljenju vrhova, budući da dubinski hidratizira kosu.

Priprema je jednostavna, pomiješajte dvije žlice prirodnog kokosovog ulja i jednu žlicu domaćeg meda, ovisi koliko vam je duga kosa tako da doziranje možete prilagoditi sebi, ali omjer svakao treba biti dva naprama jedan. Zagrijte sastojke na sobnoj temperaturi, nanesite na kosu i pustite da djeluje oko 5 do 10 minuta. Kosu je poslje tretmana potrebno dobro oprati jer je smjesa prilično gusta

Maska od jabučnog octa, čisti tjeme od ostataka proizvoda

Jabučni ocat odličan je u otklanjanju ostataka sastojaka koji se nalaze u različitim preparatima za kosu, a nakupljaju se na vlasištu. Budući da različiti proizvodi sadrže sulfate i parabene, ocat ih uspješno uklanja.

Za prirpemu ove maske potrebno je pomiješati oko 4 žličice octa i oko 2 decilitra mlake vode, omjer jabučnog octa i vode trebao bi biti jedan aprama tri. Nakon što operete kosu sa šamponom i regeneratorom, umasirajte dobivenu tekućinu u tjeme, ostavite nekoliko minuta te isperite vodom.