razvojni_logo_cb_s

Mjesto susreta i legendi- Rtanj

Planina Rtanj nalazi se u Zaječarskom okrugu, u blizini Boljevca. Nadmorske visine je 1565 metara i izgled joj je u obliku piramide, te zbog toga predstavlja prirodni fenomen. Osim najvišeg vrha Šiljka neki od najpoznatijih vrhova su i Preslo -1405 metara nadmorske visine i Kusak 1380 metara. Planina posjeduje i druge vrhove koji ne prelaze visinu od 1000 metara. 

Istorija Rtnja je vezana za priču jevrejske porodice Minh, koja je imala rudnik kamenog uglja na Rtnju. Kada je Julius Minh iz nepoznatih razloga izvršio samoubistvo njegova braća i supruga su preuzeli rukovodjenje rudnikom. Supruga Greta je u njegovu čast sagradila crkvicu- kapelu na vrhu planine, koju je gradilo 1000 radnika. Srušena je 1992 zbog traganja za skrivenim blagom.  Unutar planine nalaze se ogromne prostorije i 17 pećina. U blizini nalazi se i Jama na Šiljku dubine 13 metara.

Rtanj privlači turiste sa svih strana zbog svog piramidalnog oblika i misterija koje se šire o Rtnju. Planina je vezana za priče o vanzemaljcima, zvjezdanoj kapiji, vremenskoj kapsuli.Najčudnije mjesto je Svetilište vrelo, jer se na tom mjestu nalazi sklop tri energije orgonske, elektro i magnetne, što predstavlja najsnažnije mjesto na svijetu. Sklop ove tri energije je povoljan za ljudski organizam i dovoljno je tamo provesti 3 dana po 20 minuta. Rtanjski čaj koristi se za disanje, varenje ,mokraćni sistem.