razvojni_logo_cb_s

Kivi – vitaminsko čudo

Osvježavajućeg okusa, prepun antioksidansa, kivi se smatra voćem vječne mladosti! Osim toga, još ga nazivaju i “super voćem” budući da sadrži malen broj kalorija, a ima blagotvoran učinak na naš organizam. Zanimljivost je i ta da je kivi zapravo kinesko nacionalno voće i naziva se Yang Tao, a početkom 20. stoljeća s Novog Zelanda gdje je prenesen, proširio se cijelim svijetom.

Ovu čudesnu biljku nazivaju biljkom vječne mladosti i zdravlja, budući da sadrži velik broj vitamina i minerala koji imaju blagodatni učinak na naš organizam. Jeste li znali da se u 100g kivi ima može nalaziti do 100mg vitamina C? Što znači da je u kiviju količina vitamina C skoro duplo veća od količine u naranči ili limunu. Osim velikog broja vitamina, kivi sadrži kalcij, željezo, magnezij i druge minerale. Stoga je kivi najbolji izbor ukoliko želite ojačati imunitet. Odlična je preventiva i u smanjenju  nastanka srčanih bolesti, moždanog udara i tumora. Osim toga, bori se s posljedicama stresa i starenja kože, pravo vitaminsko čudo!

Pokazao se i kao odličan saveznik u snižavanju kolesterola i gubitka kilograma, a poboljšava i kognitivne sposobnosti, stoga se kivi preporuča konzumirati na dnevnoj bazi. Osim u prehrani, kivi je odličan i za njegu kože lica, budući da je bogat vitaminom C.

Izdvojili smo dva recepta za čudesne maske od kivija koje pomažu u očuvanju elastičnosti kože!

Zelena maska od kivija i meda

Da biste napravili ovu čudesnu masku, oljuštite jedan kivi, izdrobite ga vilicom i pomiješajte sa jednom žličicom meda. Ova masku nanosite jednom tjedno i pustite da djeluje 20 minuta, a zatim isperite vodom. Koža će djelovati zdravije i čvršće.

Maska od kivija za blistavi ten

Ukoliko želite osvježiti ten i učiniti da vaša koža blista, pomiješajte kivi s dvije žlice jogurta, jednom žlicom soka naranče i bademovog ulja. Sastojke je potrebno dobro promiješati dok se ne sjedine, odnosno dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu kružnim pokretima nanesite na lice i ostavite da djeluje nekoliko minuta, zatim isperite.