razvojni_logo_cb_s

Za obnovu pravoslavne crkve i podršku srpskim obiteljima u Lici Fond Vlade Vojvodine dao 4,5 miliona dinara

Fond za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu u kontinuitetu pomaže srpsku zajednicu na području Gračaca u Lici. Pomoć vrijedna 4,5 miliona dinara, opredjeljena je za kupovinu zvona za crkvu u selu Mala Popina, dok su obitelji Sučević i Đilas podržane kupovinom traktorske prikolice, odnosno traktora.

„Fond sprovodi politiku Pokrajinske vlade u oblasti suradnje sa Srbima u regionu, a materijalna podrška, u vidu donacija, jeste jedan od načina da se pomogne i pojedincima i zajednici u cjelini. Pomoć obiteljima sa djecom ima za cilj da ekonomski osnaži te obitelji, da im omogući da stječu sopstvene prihode od kojih mogu pristojno živeti i da stvori pretpostavke za povratak i drugih srpskih porodica koje su zbog poznatih događaja napustili svoje domove i imanja“, istakao je Aleksandar Đedovac, direktor Fonda.

Crkva u Maloj Popini je jedna od najstarijih pravoslavnih crkava na području Like. Obitelj Sučević jedino je višečlano i višegeneracijsko domaćinstvo u Otriću, a obitelj Đilas je najbrojnija srpska obitelj, koja ima jedanaestoro djece. Kao mali gest pažnje, obitelji Đilas su uručeni i paketići sa slatkišima koje je obezbjedio Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru i paketi sa odjećom, obućom i školskim priborom koje su prikupili aktivisti srpskih organizacija u austrijskom gradu Matersburgu.

„Pokrajinska vlada inicirala je formiranje Fonda sa namjerom da snažno podržava srpsku zajednicu u cijelom regionu, realizacijom različitih programa prosvjetne saradnje i kulturne razmjene, uz snažnu podršku očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta i ekonomskog jačanja. Nas cilj je osnažena zajednica i za naredni period smo opredjelili više sredstva u realizaciji tog cilja“, istakao je Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.