razvojni_logo_cb_s

Brijuni – mjesto gdje su se odmarali car Franjo Josip i engleska kraljica

Iznimno očuvana priroda, biološka raznolikost, njegovani pejzažni parkovi razlozi su zbog čega će vam domaćini preporučiti izlet na djevičansko otočje Brijuni. No, to nije sve. Ono ima i svoju zanimljivu priču od antike do današnjih dana. Na Brijunima se odmarao i car Franjo Josip i engleska kraljica, ali i brojni državnici u novije doba. Posljednjih su godina Brijuni ugostili i Maria del Monaca, Naomi Campbell, Placida Dominga i niz drugih slavnih ličnosti.

Obiđete li Veliki Brijun turističkim vlakom uvjerit ćete se da su stari Rimljani znali što je užitak. U pitomoj uvali Verige vidljivi su ostaci vile rustice iz prvog stoljeća. Nakon što je Paul Kupelwieser koncem 19. stoljeća uredio lječilišta i hotele, otočje je privuklo europsku elitu. Zanimljivo je i razdoblje od 1954. do 1979. godine kada su kao gosti Josipa Broza Tita Brijune pohodili nebrojeni državnici i poznate ličnosti. O njihovom boravku na otočju svjedoči stalni postav fotografija. U istoj je zgradi i izložba prepariranih životinja koje su mahom donosili državnici iz zemalja diljem svijeta. Dio je izletničkog programa i obilazak safari parka gdje pasu jeleni lopatari, mufloni, aksisi, a kraj njih obitavaju zebre, somalijske ovce, indijska goveda, jednogrba deva, lame i slonovi.

Dio je izletničkog programa i posjet arheološkom muzeju otoka u mletačkom kaštelu te obilazak male gotičke crkve Sv. Germana iz 15. stoljeća gdje je postavljena izložba kopija istarskih fresaka i glagoljaških spomenika Istre.

Brijunska se skupina sastoji od 14 otoka ukupne površine 7,4 kilometara četvornih, s dužinom obale od čak gotovo 47 kilometara. Obala je mahom kamenita, niska i pristupačna.