razvojni_logo_cb_s

Vis – otok gdje se turizam počeo razvijati u poslijednjih tridesetak godina, a danas je idealan za odmor

Vis je mali otok, površine oko 90 četvornih kilometara, s stjenovitom obalom dugom 77 km, i populacijom od oko 3 600 stanovnika. Otok Vis se nalazi na otvorenom moru, 45 kilometara od kopna i okružen je arhipelagom koji se sastoji od mnogo manjih otoka i otočića. Najveći vrh na otoku je Hum sa 587 metara iznad razine mora. 

Dva su glavna mjesta na otoku, grad Vis i Komiža, uz mnogo manjih naselja uz obalu i u unutrašnjosti. U prošlosti, Komiža je bila uglavnom ribarska luka a grad Vis poljoprivredni i trgovački centar. Oba mjesta se nalaze u dobro zaštićenim uvalama, a trajektna luka se nalazi u gradu Visu. Postoji autobusna veza između Visa i Komiže, te brojnim lokalni taksiji i taksi kombiji. Na otoku Visu postoji mogućnost iznajmljivanja automobila, bicikala, skutera i brodova. Vis je malen otok tako da je vrlo lako istražiti lokalne plaže, prekrasnu prirodu i floru i faunu otoka Visa. Duž obale ima mnogo uvala i malih turističkih naselja s privatnim kućama za odmor i apartmanima raspoloživim za iznajmljivanje. U unutrašnjosti otoka nalazi se nekoliko starih sela koji nude smještaj u tradicionalnim kućama. Savjetujemo vam svakako da istražite i unutrašnjost otoka, jer ima toliko za ponuditi, možda i više nego obalna odredišta.

Razvoj turizma na otoku Visu je počeo u 1990. Budući da otok je bio određen kao vojna baza za vrijeme Jugoslavije, bio je zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno strance, a turizam se nije razvio. Nakon tog perioda, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se počeo razvijati tek nedavno, na taj način čuvajući svoj izvorni šarm i ljepotu, još uvijek netaknutu od strane moderne turističke industrije. Na otoku nema kampova  i postoji samo nekoliko hotela, tako da smještaj je uglavnom dostupan u privatnim kućama i apartmanima.