razvojni_logo_cb_s

Marta Drpa – sportašica koju prati rat

Marta Drpa, danas uspješna  odbojkašica i nekada reprezentativka Srbije, bila je šestogodišnja djevojčica kada je sa obitelji izbjegla iz rodnog Knina zbog akcije Oluja 1995. godine.

Svojevremeno je ispričala šta pamti iz tog strašnog perioda.

„Imala sam šest godina i bila sam svjesna da rat traje, bombardovanja nisu bila ništa novo za mene. Mama me je odvela u kupatilo jer je tamo najsigurnije, obukla mi farmerke, ljubičastu majicu i omiljene patike, zbog kojih sam tih dana bila sva bitna, pošto nisu imale pertle već čičak, a print Mikija Mausa na njima ostao mi je zauvek urezan u pamćenje. Majka mi je rekla: „Idemo u sklonište“, a ja sam mislila da će bombe prestati da padaju za koji sat i mi ćemo se vratiti u stan u centru Knina, iznad apoteke.

U narednim godinama Marta je izrasla u uspješnu mladu ženu. Od 2005. do 2009. godine igrala je za Crvenu zvezdu i već u prvoj sezoni bila je uzdanica ekipe. Potpuno je zablistala u sezoni 2007/08, kada sa Crvenom zvezdom osvaja brončanu medalju u CEV kupu u Beogradu.

Bila je najbolja poenterka kluba u Zvjezdinom europskom pohodu, kao i u ligaškom djelu prvenstva. Kasnije se otisnula u inozemstvo, gdje u sezoni 2009/10. osvaja titulu i Kup Švicarske u dresu Volera iz Ciriha. Nakon toga joj se gubi trag na odbojkaškoj sceni, ali uslijedio je veliki povratak u sezoni 2013/14. kada je obukla dres Železničara iz Lajkovca.

Nakon toga odlazi za Mađarsku, a prije nekoliko mjeseci karijeru je nastavila u Izraelu. U izraelu je dočekala i najnoviji sukob Izraela i Hamasa, a za mnoge medije je prije dvadesetak dana prenosila situaciju iz skloništa koja su je sada zadesila na skroz drugom kraju svijeta.