razvojni_logo_cb_s

U Očijevu kod Bihaća tri decenije bez struje

Na samo pedesetak kilometara od Bihaća, u selu Malo Očijevo živi dvadesetak stanovnika, uglavnom povratnika. Selo je to u kojem stanovnici nemaju osnovne uvjete za život – godinama žive bez struje, a vodu imaju samo u bunarima.

Mještani Očijeva su bez struje proslavili i još jedan Božić.

“Nekako guramo, ali teško. Nemamo električne energije. Dali su nam donaciju, ali su akumulatori loši, ne drže. Stari su i za tri sata nemamo struje, a kamo li šta drugo da uključimo”, ispričao je  Gojko Karanović za medije.

Bave se poljoprivrednom proizvodnjom. Prodaju domaće proizvode, međutim, skoro više od pola toga što proizvedu propadne.

“Propada sve. Imamo uvjete da se bavimo stočarstvom, što i radimo. Ne možemo gledati TV, imati frižider, zamrzivač ni bilo šta”, ističe Dragan Karanović.

“To je jedno zlo. Držim koke, mogla bih praviti i sir, ali ne možete ništa uraditi, ništa prodati. Nema blizu trgovine, onda kad uzmeš nemaš frižidera, narod se muči”, govore mještani Luka i Ljubica Tankosić.

“Imamo obećanja da ćemo dobiti struju, ali ta obećanja traju već 25 godina. Sami znate kako je živjeti bez struje. U gradu ili selu nestane struje na koji sat i nastupi kolaps, smak svijeta. Živimo bez struje ovdje, borimo se i ne odustajemo”, poručuje Goran Jovičić.

Dobro došli u Očijevo, selo u kojem dvadesetak mještana ne može gledati televizor, hrana se svakodnevno kvari jer je frižider neupotrebljiv. I nakon što 20 godina slušaju pusta obećanja, kažu, svjesni su da neće dobiti struju. Jedini izvor svjetlosti dobivat će paljenjem svijeća.