razvojni_logo_cb_s

FINSKA JE ŠEST GODINA NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVIJETU, A EVO GDJE SE NALAZE ZEMLJE NAŠEG REGIONA

Šestu godinu zaredom Finska je najsrećnija zemlja na svijetu prema listi koju je objavila UN-ova Mreža rješenja za održiv razvoj.

Drugo mjesto je zauzela Danska, a odmah poslije nje se nalazi Islan koji je zauzeo treće mjesto. Skandinavske zemlje visoko kotiraju pa se pored Danske na šestom mjestu nalazi Švedska, a na sedmom Norveška.

Bivše zemlje Jugoslavije, tačnije od zemalja našeg regiona najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 22. mjestu. Pored Slovenije još tri zemlje su uvrštene u top 50, a to su Kosovo na 34., Srbija na 45., i Hrvatska na 48. mjestu.

Na 67. mjestu nalazi se Crna Gora, a Bosna i Hercegovina je pozivionirana kao 71. na listi najsretnije nacije. Albanija je 83., a najniže rangirana u regiji je Sjeverna Makedonija na 87. mjestu.

Na kraju liste nalazi se Afganistan na 137. mjestu, a jedno mjesto iznad nalazi se Libanon.

Ono šta je najvažnije i po čemu se ocjenjuju i rangiraju zemlje su: zdrav životni vijek, BDP po glavi stanovnika, socijalna podrška, niska korupcija, velikodušnost u zajednici u kojoj se ljudi brinu jedni za druge i slobodu donošenja ključnih životnih odluka.