razvojni_logo_cb_s

Srpsko-kineska svadba za poboljšanje turističke ponude

U trenucima dok je na tržištu borba za svakog gosta za ovu sezonu, u jednom dijelu Srbije su se dosjetili kako privući što više turista iz Kine. I za sada im jako dobro ide.

U selu Gostoljublje od 2019. godine organizira se specifična srpsko-kineska svadba, upravo za posjetitelje iz ove istočne zemlje. Mlada je njihova, mladoženja naš.. a svatovi su ostali Kinezi iz te turističke grupe, kažu organizatori ovog novog trenda koji privlači sve veći broj gostiju iz Kine.

 Prva svadba nam je zakazana za 9. srpanj, a kasnije u rujnu imamo po jednu svadbu zakazanu bukvalno svaki dan, što je do sada oko 40 zakazanih za ovu sezonu. Drago mi je što nisu zaboravili kako se to provodi kod nas, pa se nakon pandemije ponovo vraćaju. Mnogo anegdota ima tokom svakog veselja, a meni je bila namjera da novopečeni mladenci spavaju na štali za 50 eura, a ako “bukom uznemire” domaće životinje onda cijena ide na dolje, rekao je kroz osmjeh Branko.

Do sada se podno Divčibara “udalo” oko tridesetak turistkinja sa istoka, a ove godine sreću bar na nekoliko sati pronaći će još toliko. Organizatori vode računa da sve bude potpuno autentično, svaki gost iz Kine ima posebnu ulogu, od djevera, preko kumova do starog svata. Baš kao što to običaji nalažu.Mlada i mladoženja su obučeni u narodnu nošnju, gađa se jabuka i kupuje mlada. Jedino što se malo razlikuje jeste trpeza, pošto gosti iz Kine u odnosu na nas imaju drugačije principe ishrane i to se poštuje.